Oliekrisens overraskende grøntsagsredning: Gratin med ske! Denne nemme og hurtige opskrift på grøntsagsgratin fra 1973 bruger en ske til at lægge lag af kartofler, gulerødder og blomkål i et bagefad, før det bages gyldent og boblende i ovnen. En trøstende dansk ret, der også er en hyldest til kreativitet i knappe tider.
Ingredienser
Fremgangsmåde
Forvarm ovnen til 200 grader Celsius.
Kog kartofler og gulerødder i en stor gryde med let saltet vand i ca. 10 minutter, eller indtil de begynder at blive møre.
Tilsæt blomkålsbuketterne og kog i yderligere 5 minutter.
Afdryp grøntsagerne og læg dem i et smurt ovnfast fad.
Smelt smørret i en gryde og rør melet ind for at lave en roux. Tilsæt mælken lidt ad gangen under konstant omrøring, indtil saucen er jævn og tyk.
Smag til med salt og peber, og hæld béchamelsaucen over grøntsagerne i fadet.
Drys den revne ost over toppen og bag i ovnen i ca. 25 minutter, eller indtil gratinen er gylden og boblende.
Kommentarer
Haha, 'Grøntsagsgratin under Oliekrisen 1973' - det lyder som en ret, der blev lavet, mens man sparte på alt, inklusive smør og ost! Men altså, den her opskrift virker ret nem at følge. Jeg prøvede den i går, og den blev faktisk rigtig god. Måske lidt for meget mælk i saucen, men det er smag og behag. Jeg tilføjede lidt muskatnød, og det gav en ekstra dimension.
Jeg kan godt lide, at der er så mange grøntsager i den her opskrift. Det minder mig om, da jeg var barn, og min mor altid prøvede at få os til at spise mere grønt. Hun havde også en lignende gratin, men med broccoli i stedet for blomkål. Jeg tror, jeg vil prøve at tilføje lidt bacon næste gang - det kan kun gøre det bedre!
500 ml mælk i saucen? Det lyder som en hel del, men det giver også en dejlig cremet konsistens. Jeg havde ikke nok ost, så jeg brugte lidt parmesan i stedet for, og det blev også godt. En nem og lækker ret, som jeg vil lave igen. Måske med lidt mindre mælk næste gang.
Jeg lavede den her gratin til en middag med venner, og de blev helt vilde med den. En af dem spurgte, om jeg havde brugt en hemmelig ingrediens, men nej, det var bare opskriften her. Jeg havde dog lidt travlt, så jeg skar kartoflerne og gulerødderne i mindre bidder, og det fungerede fint. Hurtigt og nemt!
Jeg prøvede at lave den her gratin, men jeg havde ikke nok blomkål, så jeg brugte lidt broccolli i stedet. Det blev også godt, men jeg synes, at saucen blev lidt for tynd. Måske skal jeg bruge lidt mindre mælk næste gang. Ellers en god og nem opskrift!
Grøntsagsgratin med gulerødder og kartofler var perfekt til madpakken
Den sprøde top af parmesan på grøntsagsgratinen var virkelig lækker
Grøntsagsgratin var en god måde at bruge de sidste rester af grøntsager på under oliekrisen