Gratin Dauphinois Classique - en nem og hurtig opskrift, der forvandler dine kartofler til en gylden, boblende drøm i ovnen. Med et strejf af muskatnød og ost bliver denne ret en fransk favorit, der er nem at lave på dansk vis.
Ingredienser
Fremgangsmåde
Forvarm ovnen til 180 grader Celsius.
Skræl og skær kartoflerne i tynde skiver (ca. 2 mm tykke).
Smør et ovnfast fad med smør, og gnid det med et hvidløgsfed.
Læg et lag kartoffelskiver i fadet. Krydr med salt, muskatnød og lidt af det hakkede hvidløg.
Gentag processen med flere lag, indtil alle kartofler er brugt.
Bland fløde og mælk og hæld det over kartoflerne.
Drys eventuelt revet ost på toppen.
Bag i ovnen i 45-50 minutter, eller indtil kartoflerne er møre og toppen er gyldenbrun.
Kommentarer
Jeg elsker denne opskrift, men 2 mm tykke kartofelskiver? Jeg ender altid med at skære dem så tynde, at de forsvinder! Måske skal jeg investere i en mandolin. 4/5 for smagen, men 1/5 for mine skærefærdigheder!
2 dl sød fløde og 2 dl mælk? Det lyder som en drøm! Jeg tilføjede lidt ekstra fløde, fordi man kan aldrig få for meget af det gode. Min familie elskede det, men vores kolesterolniveauer er måske ikke lige så begejstrede!
Jeg gnider altid fadet med hvidløg, men jeg ender også med at spise det rå, mens jeg laver mad. Det giver en ekstra smagseksplosion! Hvis du ikke kan lugte hvidløg på 10 meters afstand, har du ikke brugt nok!
50 g ost? Det er jo ingenting! Jeg dækker hele toppen med ost, så det bliver en ostefest. Min kone siger, jeg overdriver, men hvis der ikke er ost nok, er det ikke en rigtig gratin!
45-50 minutter i ovnen? Jeg glemte min i en time, og det blev en lille smule brændt, men stadig lækkert! Næste gang sætter jeg en alarm, så jeg ikke bliver fanget af en spændende serie på Netflix igen.
Denne Gratin Dauphinois var perfekt til vores søndagsmiddag med familien.
Jeg tilføjede lidt hvidløg til retten og det gav en fantastisk smag.
Denne ret var helt klart en hit til vores picnic i parken.