spisekunst.dk

Gratin Dauphinois Classique - Opskrift på retter, bagt, tilbehør

Gratin Dauphinois Classique

Tid

Portioner

4

Niveau

nem

Gratin Dauphinois Classique - en nem og hurtig opskrift, der forvandler dine kartofler til en gylden, boblende drøm i ovnen. Med et strejf af muskatnød og ost bliver denne ret en fransk favorit, der er nem at lave på dansk vis.

Ingredienser

Kartofler(brug faste kartofler)
1 kg
Mælk(helst sødmælk)
2 dl
Hvidløg(finthakket eller presset)
2 fed
Salt(eller efter smag)
1 tsk
Muskatnød(friskrevet)
1/2 tsk
Ost(valgfri, fx Gruyère eller Emmentaler, revet)
50 g

Fremgangsmåde

1

Forvarm ovnen til 180 grader Celsius.

5 min180Ovnen er varm
2

Skræl og skær kartoflerne i tynde skiver (ca. 2 mm tykke).

10 minKartoffelskiverne er jævne og tynde
3

Smør et ovnfast fad med smør, og gnid det med et hvidløgsfed.

5 minFadet har et let hvidløgsduft og er glat med smør
4

Læg et lag kartoffelskiver i fadet. Krydr med salt, muskatnød og lidt af det hakkede hvidløg.

5 minKartoflerne er jævnt dækket med krydderier
5

Gentag processen med flere lag, indtil alle kartofler er brugt.

5 minFadet er fyldt med lagdelte kartofler
6

Bland fløde og mælk og hæld det over kartoflerne.

2 minVæsken dækker kartoflerne jævnt
7

Drys eventuelt revet ost på toppen.

2 minOsten dækker kartoflerne jævnt og er klar til at smelte
8

Bag i ovnen i 45-50 minutter, eller indtil kartoflerne er møre og toppen er gyldenbrun.

50 min180Toppen er gylden og boblende

Kommentarer

KartoffelKongen

Jeg elsker denne opskrift, men 2 mm tykke kartofelskiver? Jeg ender altid med at skære dem så tynde, at de forsvinder! Måske skal jeg investere i en mandolin. 4/5 for smagen, men 1/5 for mine skærefærdigheder!

★★★★★
FlødeFreak

2 dl sød fløde og 2 dl mælk? Det lyder som en drøm! Jeg tilføjede lidt ekstra fløde, fordi man kan aldrig få for meget af det gode. Min familie elskede det, men vores kolesterolniveauer er måske ikke lige så begejstrede!

★★★★
HvidløgHelten

Jeg gnider altid fadet med hvidløg, men jeg ender også med at spise det rå, mens jeg laver mad. Det giver en ekstra smagseksplosion! Hvis du ikke kan lugte hvidløg på 10 meters afstand, har du ikke brugt nok!

★★★★★
OstOle

50 g ost? Det er jo ingenting! Jeg dækker hele toppen med ost, så det bliver en ostefest. Min kone siger, jeg overdriver, men hvis der ikke er ost nok, er det ikke en rigtig gratin!

★★★★
TidsTrine

45-50 minutter i ovnen? Jeg glemte min i en time, og det blev en lille smule brændt, men stadig lækkert! Næste gang sætter jeg en alarm, så jeg ikke bliver fanget af en spændende serie på Netflix igen.

★★★★★
Karen

Denne Gratin Dauphinois var perfekt til vores søndagsmiddag med familien.

★★★★★
Mette

Jeg tilføjede lidt hvidløg til retten og det gav en fantastisk smag.

★★★★
Jonas

Denne ret var helt klart en hit til vores picnic i parken.

★★★★