Christianias hemmelige surdejsopskrift: Langtidshævet og lækker! er en opskrift, der tager dig med tilbage til 1971 med sin unikke brug af økologisk rugmel og en naturlig surdejsstarter. Denne nemme opskrift kræver lidt tålmodighed, men resultatet er et brød med en dyb, rig smag, der er værd at vente på.
Ingredienser
Fremgangsmåde
Bland rugmel, hvedemel og vand i en stor skål, indtil der ikke er nogen tørre klumper.
Tilsæt surdejsstarteren og bland grundigt indtil fuldt inkorporeret.
Dæk skålen med et viskestykke og lad dejen hvile i 30 minutter.
Tilsæt salt og ælt dejen i ca. 5 minutter, indtil den er glat og elastisk.
Lad dejen hæve ved stuetemperatur i 12-16 timer, eller indtil den er fordoblet i størrelse.
Forvarm ovnen til 230°C og placér en bageplade i ovnen.
Form dejen til et brød og placér det på et stykke bagepapir. Skær et par snit i toppen.
Bag brødet i ovnen i 30-35 minutter, indtil det er gyldent og lyder hult, når du banker på bunden.
Kommentarer
Jeg prøvede den her opskrift, og det blev et skide godt brød! Men 12-16 timer? Jeg glemte det i 24 timer, og det blev bare endnu bedre. Måske er det Christiania-vibberne, der gør det!
350 ml vand? Jeg havde lidt for meget travlt og hældte 400 ml i. Brødet blev lidt klæbrigt, men smagen var stadig fantastisk. Måske skal jeg bare slappe mere af og nyde processen som i Christiania!
Jeg elsker at bruge rugmel, men 300 g er lidt meget for min smag. Næste gang prøver jeg med lidt mindre og lidt mere hvedemel. Ellers en fed opskrift, der giver mig flashbacks til gamle dage i Christiania!
Æltede i 5 minutter som anvist, men mine arme er ikke lige så stærke som de gamle hippier i Christiania. Brødet blev dog super godt, så det var det værd!
Jeg glemte at skære snit i toppen, og brødet eksploderede næsten i ovnen. Men det smagte stadig godt, så det er måske bare en del af den 'fri' Christiania-ånd!
Denne surdej er perfekt til weekendbrunch med avocado og pocherede æg.
Jeg tilføjede lidt hakkede nødder til surdejen - det gav en dejlig knasende tekstur.
Surdejen var fantastisk til en picnic i skoven med skinke og ost.