spisekunst.dk

Langtidshævet Surdej inspireret af Christiania 1971 - Opskrift på bagning, brød

Langtidshævet Surdej inspireret af Christiania 1971

Tid

Portioner

6

Niveau

mellem

Christianias hemmelige surdejsopskrift: Langtidshævet og lækker! er en opskrift, der tager dig med tilbage til 1971 med sin unikke brug af økologisk rugmel og en naturlig surdejsstarter. Denne nemme opskrift kræver lidt tålmodighed, men resultatet er et brød med en dyb, rig smag, der er værd at vente på.

Ingredienser

Rugmel(økologisk)
300 g
Hvedemel(økologisk)
200 g
Vand(stuetemperatur)
350 ml
Surdejsstarter(frisk og aktiv)
100 g
10 g

Fremgangsmåde

1

Bland rugmel, hvedemel og vand i en stor skål, indtil der ikke er nogen tørre klumper.

5 minDejen skal være jævn og klumpfri
2

Tilsæt surdejsstarteren og bland grundigt indtil fuldt inkorporeret.

5 minDejen begynder at blive en smule klistret
3

Dæk skålen med et viskestykke og lad dejen hvile i 30 minutter.

30 minDejen skal føles mere elastisk
4

Tilsæt salt og ælt dejen i ca. 5 minutter, indtil den er glat og elastisk.

5 minDejen skal være glat og elastisk
5

Lad dejen hæve ved stuetemperatur i 12-16 timer, eller indtil den er fordoblet i størrelse.

720 minstuetemperaturDejen skal være hævet og have synlige bobler
6

Forvarm ovnen til 230°C og placér en bageplade i ovnen.

10 min230Ovnens temperatur skal nå 230°C
7

Form dejen til et brød og placér det på et stykke bagepapir. Skær et par snit i toppen.

10 minDejen skal holde formen og snittene skal være synlige
8

Bag brødet i ovnen i 30-35 minutter, indtil det er gyldent og lyder hult, når du banker på bunden.

35 min230Brødet skal være gyldent og lyde hult, når du banker på det

Kommentarer

Mads

Jeg prøvede den her opskrift, og det blev et skide godt brød! Men 12-16 timer? Jeg glemte det i 24 timer, og det blev bare endnu bedre. Måske er det Christiania-vibberne, der gør det!

★★★★
Lene

350 ml vand? Jeg havde lidt for meget travlt og hældte 400 ml i. Brødet blev lidt klæbrigt, men smagen var stadig fantastisk. Måske skal jeg bare slappe mere af og nyde processen som i Christiania!

★★★★★
Peter

Jeg elsker at bruge rugmel, men 300 g er lidt meget for min smag. Næste gang prøver jeg med lidt mindre og lidt mere hvedemel. Ellers en fed opskrift, der giver mig flashbacks til gamle dage i Christiania!

★★★★
Sofie

Æltede i 5 minutter som anvist, men mine arme er ikke lige så stærke som de gamle hippier i Christiania. Brødet blev dog super godt, så det var det værd!

★★★★★
Jens

Jeg glemte at skære snit i toppen, og brødet eksploderede næsten i ovnen. Men det smagte stadig godt, så det er måske bare en del af den 'fri' Christiania-ånd!

★★★★★
Karen

Denne surdej er perfekt til weekendbrunch med avocado og pocherede æg.

★★★★★
Jonas

Jeg tilføjede lidt hakkede nødder til surdejen - det gav en dejlig knasende tekstur.

★★★★
Mette

Surdejen var fantastisk til en picnic i skoven med skinke og ost.

★★★★