spisekunst.dk

Frederikshavn Fiskefad inspireret af Christian IV - Opskrift på hovedret, fiskeretter, skaldyr

Frederikshavn Fiskefad inspireret af Christian IV

Tid

Portioner

4

Niveau

mellem

Kongefisk med Christian IV's hemmelige dildsauce - en opskrift, der kombinerer frisk fisk, rejer og muslinger fra Nordsøen med en cremet dildsauce. Den er nem at tilberede på 45 minutter og serveres med kogte nye kartofler for en autentisk dansk smagsoplevelse.

Ingredienser

Hvid fiskefilet(fx torsk eller rødspætte)
400 gram
Rejer(pillede)
200 gram
Muslinger(rensede, fx blåmuslinger)
500 gram
Fløde(piskefløde 38%)
250 milliliter
Dild(frisk, hakket)
1 bundt
Løg(finthakket)
1 stk
Nye kartofler(små, vaskede)
500 gram
Hvidvin(tør)
100 milliliter
1 tsk
Sort peber(friskkværnet)
1 tsk

Fremgangsmåde

1

Skyl og rens muslingerne grundigt. Kassér dem, der ikke lukker sig ved et let bank.

5 minmuslingerne skal være lukkede
2

Kog kartoflerne i saltet vand indtil møre. Dræn og hold varme.

15 minkartoflerne skal være møre ved stik med en gaffel
3

Sauter løg i en stor gryde med lidt olie, indtil de er gennemsigtige.

5 minmediumløgene skal være bløde og gennemsigtige
4

Tilsæt hvidvin og bring det i kog. Tilsæt muslingerne og lad dem dampe under låg, indtil de er åbne.

7 minhøjmuslingerne skal være åbne
5

Fjern muslingerne og hold dem varme. Reducer væsken i gryden til det halve.

5 minmedium-højvæsken skal være reduceret til det halve
6

Tilsæt fløde til den reducerede væske og lad det simre, indtil det tykner let. Rør halvdelen af dilden i.

5 minlavsaucen skal være let tyknet
7

Krydr fiskefileterne med salt og peber og læg dem forsigtigt i saucen. Lad dem pochere indtil gennemkogte.

5 minlavfisken skal være hvid og fast
8

Tilsæt rejer til saucen lige før servering og varm dem igennem.

2 minlavrejerne skal være gennemvarme, men ikke seje
9

Server fiskefadet med muslingerne ovenpå og drys resten af dilden over. Server med de kogte nye kartofler.

2 minretten skal være varm og velduftende

Kommentarer

Lone

Haha, jeg prøvede at lave den her opskrift, og da jeg bankede på muslingerne, troede min mand, jeg var blevet gal! Men altså, det blev super lækkert. Jeg elsker, hvordan dillen giver en frisk smag til det hele.

★★★★
Jens

Jeg havde aldrig troet, at jeg kunne få min svigermor til at spise muslinger, men med den her opskrift blev det en succes! Måske var det vinen, der gjorde det. Helt ærligt, en simpel, men effektiv ret.

★★★★★
Mette

Jeg havde ikke hvidvin hjemme, så jeg brugte øl i stedet. Det blev også godt, men måske lidt mere 'jysk' end 'Frederikshavn'. Næste gang prøver jeg med vinen, så bliver det nok mere autentisk.

★★★★★
Peter

Jeg elsker at lave den her ret, når jeg har gæster. Det ser så imponerende ud, når man serverer muslingerne ovenpå. Men jeg må indrømme, at jeg altid spilder lidt af saucen, når jeg forsøger at være elegant!

★★★★
Anna

Jeg havde aldrig brugt så meget fløde i en fiskeret før, men det giver virkelig en cremet og lækker konsistens. Min kæreste sagde, det smagte som noget fra en gourmetrestaurant. Jeg tror, jeg har fundet min nye favoritret!

★★★★★
Mette

Fiskefadet var perfekt til vores hyggeaften med vennerne!

★★★★★
Lars

Jeg savnede lidt mere dild i retten...

★★★★★
Camilla

Det var en dejlig overraskelse at finde rejer i retten!

★★★★